2009. január 28., szerda

A Gnome.hu felújításáról

Figyelmes olvasók tudják, hogy január 29-én este Szabad szoftver műhely néven lesz egy beszélgetés arról, hogy mit kéne kezdeni a gnome.hu-val. Sok részletet nem árul el a beharangozó hír, és mivel nem lesz lehetőség prezentációt tartani, megelőlegezem a lényegi mondanivalót.

Tehát van nekünk egy gnome.hu oldalunk, amin nincs értékelhető tartalom, jórészt azért mert nem volt használható ötletünk alapítványi szinten, hogy mit kéne vele kezdeni. Híroldalt csinálni minek, felhasználótámogató fórumot minek - aztán jött a szikra, hogy akkor legyen fejlesztői oldal.

Miért? Mert a Gnome elsődleges felhasználói, amint arra egy bölcs ember felhívta a figyelmünket, a disztribúciók és az ISV-k. Magyarországon leginkább az utóbbiakat lehetne megcélozni, ha lennének olyan emberek akik képesek Gnome alatti programozásra. Azonban a nemzetközi szabad szoftveres projektekben előforduló csekély számú magyar Gnome-közeli fejlesztő arra utal, hogy alig vannak olyan emberek, akik értenének ehhez a területhez.

Nos, ha tehát célunk az Ubuntu bug #1 megoldása, (és kisebb dologban ugye nem érdemes gondolkodni :P), akkor igazán jó lenne, ha lennének olyan programozók akik tudnak Gnome-ul. A zárt fejlesztések lecserélésének egyik akadálya szerintem az, hogy nincs aki lecserélje őket, és most a közgazdasági vonatkozásoktól nagyvonalúan eltekintünk :). Ez meg azért van, mert senki nem oktatja, népszerűsíti ezeket a technológiákat, pedig valószínűleg lehetne.
Azt hiszem, hogy van fiatal utánpótlás, akik rendelkeznek fölös energiákkal és érdeklődnének ez iránt, de jelenleg nincs aki a kezüket fogná az elindulásban. Nincs aki és ahol bemutatná, hogyan használják a rendelkezésre álló eszközöket, technológiákat, merre kezdjenek segítséget keresni.

Azt szeretném, ha ez a hely, ahol a lelkes fiatalok útmutatást kapnak, a gnome.hu lenne. Természetesen nem lehet a világ összes dokumentációját lefordítanunk, és a nemzetközi közösség is angolul kommunikál. A rendelkezésre álló technológiák (GTK, GLib, HAL, D-Bus, GConf, nyelvi kötések...) vázát azonban be lehet és be is kell mutatnunk, valamint hogy mi mire jó. Nem kell minden részletre kiterjedő leírásokat készítenünk, de ha ki tudnánk nevelni néhány olyan fiatalt, aki egy év múlva már eséllyel pályázna SoC-projektre, elégedett lennék :).

Ehhez keresek segítőket a ma este folyamán. Benne vagy?

6 megjegyzés:

Karoly írta...

Tetszik az elképzelés és használnám is az oldalt.

sartek írta...

a problema (szerintem) az hogy angolul is eleg hianyoskasak, regiek a doksik
pl: google://gnome applet tutorial

George Hron írta...

Bar melyebben nem ertek a Gnome programozasahoz, par VTE-s peldat tudnek irni, es be is tudnam mutatni, hogy hogyan mukodnek. A nyelv az valszinuleg ruby lenne...

useless írta...

Nagyon jó ötlet szerintem! Én is gondolkodtam már rajta hogy kicsit elmélyednék a témában de hiányosabb nyelvtudás (főként szakmai téren) és centralizált dokumentációs hely hiánya miatt eddig nem szántam rá magam. Teljes szívemből drukkolok hogy sikerüljön valami ilyesmit összehozni! :)

The NeverGone írta...

Elérhető valami információ arról, hogy mire jutottatok az este folyamán, és hol lehet ehhez csatlakozni, vagy figyelemmel kísérni, illetve mikor látható az eredménye?

crystal írta...

nah némi spéttel énis idetaláltam:)
a flosszine-ben most fut egy gtk programozással kapcsolatos sorozat, szerintem érdemes lenne a szerzővel felvenni a kapcsolatot a dologgal kapcsolatban