2008. január 17., csütörtök

jan 17

Azt hiszem többet kéne vonatoznom :). Szintén tegnap volt, hogy elkezdtem frissítgetni az új Gnome néhány kisebb sablonját, ma pedig hazafelé a nautilus és az anjuta került sorra, plusz a Hardy-ra készülve folytattam a debian-installer revízióját, ami ősszel már egyszer elkezdődött, aztán abba is maradt, ezzel kb 650/1400 arányban vagyok meg. Igen, ez még a Feistyből van, de hát lassú munkához idő kell :). A kipofozott fordítás reményeim szerint mentes lesz mindenféle tegezéstől, fura szóhasználattól és mondatszerkezettől, amik a fordítás örökség állapotából fakadnak.

2008. január 16., szerda

Fordítóhétvége programja: -1 jelölt

A népszavazásban a kedves felhasználó felvetették, hogy egyebek közt a braserot is rendbe kéne szedni, mert az jó. Mialatt a 2. szabadszoftver-estére vonatoztam, volt szerencsém rendbeszedni a cuccot, reméljük hardyig kijön egy új változat. A lényeg lényege, hogy ezzel egy jelöltet diszkvalifikálhatunk a szavazásról :).

2008. január 15., kedd

QOTD: Farkas Szilveszter

Phanatic az fsf.hu listán:

Mo-n nagyon divatosak az open source one man show-k, de ezt el kéne már felejteni: egy fecske nem csinál nyarat (konferenciát meg pláne).

2008. január 14., hétfő

util-linux-ng kész

Na ez is megvan, még sincs este... meglehetősen régen magamra vállaltam és csak nem rég kezdtem ténylegesen aprítani, ma pedig végre elküldtem. Néhány képernyőkép:


Az aktuális mellett a korábbi, 2.13-rc3 változat is elkészült, tesztelni, disztribúcióba visszaportolni a TP oldaláról elérve lehet.

2008. január 10., csütörtök

...and statistics

Megjelentek a Gnome Bugzilla 2007-es statiszikái az éves bugforgalomról. Némely listát nézegetve azt hihetné az ember, hogy nagyon aktív és nagyon fontos tagja voltam a közösségnek, pedig hát... mindenesetre jól esik ott látni a nevem azok között, akik tényleg pótolhatatlan mennyiségű és minőségű munkát végeznek.

Lábjegyzet: a VLC fordítását frissítettem, a holnapi nightly az előzőnél is kevesebb lefordítatlan sztringgel (elméletileg ha van is ilyen, az már nem az én saram) és hibával fog érkezni. Erről azonban ki-ki győződjön meg maga :).

Lábjegyzet 2: az util-linux is fogyogat, hála a Pingvinnek, ma az 1450. körül teszem le a lantot. Kevesebb mint 500 todo, juhhu.

2008. január 8., kedd

VLC magyarul

Közel két évvel (hogy repül az idő...) az első kísérlet után tegnap elküldtem a VLC HEAD ágának teljes fordítását a fejlesztőknek. Az éjszakai buildekbe már be is került, lehet tesztelni. Arról még nincs hír, hogy mikorra tervezik a stabil kiadást, ami már tartalmazni fogja ezt, egyelőre még gőzerővel fejlesztik. Sajnos a linuxos verziókban nem lehet tesztelni, mert egy libc hiba miatt letiltották a lokalizációt, marad a windowsos és mac-es változat. Mivel ez utóbbi tesztelésére nincs lehetőségem, különösen hálás lennék a visszajelzésért. Egy ekkora programban szinte biztos hogy vannak hibák, pár perc alatt én is jónéhányat találtam, tehát indokolt a megjelenés előtti néhány hónap célszerű kihasználása :). A hibák jelentésére az openscope hibajelentőjét javaslom, ott biztosan nem vész el semmi, szemben a levelesládámmal.

2008. január 3., csütörtök

Itt lakom látod, ez az a ház tér mélygarázs

Nem túl linux-közeli, viszont érdekes, vagy inkább szomorú:
Idézet kedvenc lakhelyem 2005/5. Eger, Nagylapos térsége - Felnémet területek Szabályozási Terve című kiadványából:

A téren most egy nemrég felújított játszótér meg jópár fa áll, lakótelephez képest egész emberien néz ki, persze csak amíg nem bukkan fel egy "befektető".